11. lokakuuta 2022

Pelastetaan Merirasti-kappeli!

Merirasti-kappelin kohtalo on epävarma Vuosaaren seurakunnan luopuessa sen käytöstä. Jopa purkaminen uhkaa. Pro Meri-Rastila järjestää avoimen keskustelutilaisuuden kappelin tulevaisuudesta tiistaina 25.10. klo 17.30 Merirasti-kappelissa, Jaluspolku 3. Ovi avataan klo 17.00. Paikalle on kutsuttu kirkon, kaupungin ja muiden asianomaisten tahojen edustajat.

Merirasti-kappeli rakennettiin samoihin aikoihin kuin Meri-Rastilan ensimmäiset kerrostalot, noin 30 vuotta sitten. Sen suunnitteli vuosina 1991-1993 arkkitehti Kaarlo Leppänen, joka oli työskennellyt Alvar Aallon toimistossa 20 vuoden ajan. Rakennuksessa on kappelin lisäksi iso sali, ammattitason keittiötilat, kaksi kerhohuonetta ja takkahuone.

Kappelissa näkyy Meri-Rastilan merellisen ja luonnonrikkaan olemuksen kunnioittaminen. Alueen ominaispiirteet on yhdistetty arkkitehtuurin historiallisiin muotoihin. Rakennustyyppinä on kastekappeli, joita alettiin tehdä Italiassa 300-luvulla. Kaksi ikkunaa ovat taideteoksia. Toisessa on kyyhkynen, kasteen ja rauhan vertauskuva, toisen nimi on Elämänpuu. Vesiaihe jatkuu seurakuntasalissa, jonka katossa ”lainehtii” aallokko. Kappelin katolla on tähdenmuotoinen lasilyhty.

Merirasti-kappelin omistaa Helsingin seurakuntayhtymä. Sen säilyminen on mahdollista uuden, vielä lainvoimaa vailla olevan asemakaavan mukaan. Helsingin kaupunginmuseo on puoltanut rakennuksen suojelua, jota ei tosin ole nykyisessä asemakaavassa huomioitu. Merirasti-kappeli on oleellinen Meri-Rastilan identiteetin kannalta, ja sen merkitys vain kasvaa, kun monet muut nykyiset rakennukset puretaan. Sen tähden kappelia tulee vaalia ja löytää sille uusi käyttötarkoitus.

Tiedot tarkentuvat osoitteeseen https://promerirastila.blogspot.com.

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan!

Pro Meri-Rastila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti