20. lokakuuta 2024

Pro Meri-Rastilan kannanotto Meri-Rastilan monitoimitalon arkkitehtuurikilpailun finaaliehdotuksiin

Meri-Rastilan monitoimitaloa ollaan uudistamassa ja laajentamassa. Siitä järjestetyn arkkitehtuurikilpailun viisi finaaliehdotusta ovat asukkaiden kommentoitavissa 20.10.2024 saakka. 

Ehdotuksissa on kiitettävästi säilytetty vanhoja rakennuksia. Pro Meri-Rastila -asukasliike ei suoraan kannata tiettyä finaaliehdotusta, vaikkakin yhteen ehdotukseen sisältyy monia asioita, joita liike pitää tärkeänä. Myös muissa ehdotuksissa on hyviä puolia.

Asukasliike pitää ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden kannalta tärkeänä, että nykyisen monitoimitalon rakennuksia puretaan mahdollisimman vähän. Meillä ei ole varaa purkaa vasta 30 vuotta täyttäneitä rakennuksia. Tästä syystä kiitämme ehdotuksia 4 (“Katkeamaton yhteys”) ja 5 (“ALIA”), joissa myös nykyisen nuorisotalon rakennus ollaan säilyttämässä. Alueen historiallisen jatkuvuuden kannalta on hienoa, jos Meri-Rastilan torin eteläreunalla säilytetään yhtenäinen rivi julkisia rakennuksia, kun muut toria reunustavat rakennukset ollaan purkamassa: vierekkäin seisovat entiset kappelin, nuorisotalon ja terveysaseman rakennukset. Torin valoisuuden kannalta on myös erittäin tärkeää, että torin eteläreunan rakennuskorkeutta ei nosteta, kun muiden reunustojen rakennuskorkeus tulee nousemaan merkittävästi. Näin myös kappelirakennus pääsee paremmin esille.

Jos vertaillaan eniten rakennuksia säilyttäviä ehdotuksia 4 ja 5, ehdotus 4 sulautuu paremmin Meri-Rastilan ympäristöön ja aiempiin korttelin rakennuksiin. Se vaikuttaa kaikista ehdotuksista kokonaisuutena pisimmälle mietityltä. Arkkitehtuurin kerroksellisuus ja leikkisyys voivat olla hyviä ideoita, mutta ehdotuksessa 5 näitä ei ole toteutettu hyvin eivätkä värivalinnat toimi näin isossa mittakaavassa. Meri-Rastilan alueella värejä ja leikillisyyttä on käytetty hillitymmin. 

Kappelirakennuksen tulee jatkossakin olla arvoisessaan käytössä

Asukasliike kiittää kaikkia ehdotuksia siitä, että ne ovat esittäneet entisen kappelirakennuksen säilyttämistä. Pelkkä rakennuksen säilyttäminen ei kuitenkaan riitä.

Pro Meri-Rastila -liike ei ole ajanut kappelirakennuksen säilyttämistä vain siksi, että sen seinät ja julkisivu säilyvät, vaan myös ja ennen kaikkea siksi, että tila olisi tulevaisuudessakin siinä käytössä, johon sen arkkitehtuuri ja tilat parhaiten sopivat. Kappelirakennuksen tulee jatkossakin olla alueen asukkaita palveleva avoin kohtaamispaikka ja yhteisöllinen tapahtumien, taiteen ja musiikin tila. Isojen salien muuttaminen esimerkiksi biljardi- ja pelisaleiksi ja keittiöksi on arkkitehtuurisesti arvokkaiden, akustiikaltaan ja valaistukseltaan upeiden tilojen hukkaan heittämistä.

Monitoimitalon kortteliin tarvitaan puhtaasti asukaskäyttöön varattu tila

Pro Meri-Rastila pitää tärkeänä, että Meri-Rastilan monitoimitalon korttelissa on myös jatkossa asukaskäyttöön varattu tila, kuten nyt entisessä kappelirakennuksessa toimiva pop-up Kulttuuritila Merirasti on, vaikka tilaohjelma ei ole sellaista arkkitehtuurikilpailussa edellyttänyt. On tärkeää, että asukaskäyttö on mahdollista myös päiväaikaan, jotta muun muassa eläkeläiset, kuntoutujat ja työttömät voivat ylläpitää aktiivisuuttaan (esim. kielikurssit, alueliikunta, Kalliolan opiston toiminta). 

Liike kiittää tästä syystä finaaliehdotusta 4, koska siinä kappelirakennuksen isot salit on jätetty tilaohjelman ulkopuolelle ja merkitty asukaskäyttöön. Ehdotus on ainut, joka on merkinnyt jonkin tilan puhtaasti asukaskäyttöön.

Esitämme, että isojen salien lisäksi asukaskäyttöön varataan myös kappelirakennuksen nykyiset keittiö ja wc-tilat, koska molemmat ovat tärkeitä tilaisuuksien järjestämisessä ja wc-tilat myös esteettömyydessä. Esitämme myös, että Vuotalo ja kaupungin kulttuuripalvelut jatkavat kappelirakennuksen hallinnointia esimerkiksi järjestötoimijan avulla, kuten nyt pop-up kulttuuritilassa. Näin tila voi jatkaa aidosti matalan kynnyksen avoimena tilana ja kohtaamispaikkana.

Kaupunginkirjaston toimipiste monitoimitaloon

Pro Meri-Rastila -liikkeen tietoon on tullut, että Helsingin kaupunginkirjaston suunnitelmissa on kirjaston toimipisteen avaaminen Meri-Rastilaan. Hanke on vielä alustavassa vaiheessa, mutta se tulisi jo nyt huomioida myös Meri-Rastilan monitoimitalon arkkitehtuurikilpailussa ja erityisesti voittajaehdotuksen jälkeen tapahtuvassa jatkosuunnittelussa, vaikka se ei sisältynytkään kilpailun tilaohjelmaan. Uusi monitoimitalo olisi paras sijainti kirjaston toimipisteelle. Toinen vaihtoehto olisi naapurissa sijaitseva vanha terveysasema, varsinkin jos se remontoitaisiin monitoimitalon uudistuksen yhteydessä.

Vapaa kulku korttelitalon läpi on turvattava

Lainvoimaisessa alueen asemakaavassa on merkitty korttelitalon läpi Fokkatorilta lännestä itään Haruspuistoon kulkeva yleiselle jalankululle varattu alueen osa (jk). Sitä ei kuitenkaan ole toteutettu kunnolla kaikissa finalistiehdotuksissa. Asemakaavan vaatima kulkumahdollisuus tulee toteuttaa, koska kortteli on hyvin laaja.

Asukasliike on myös huolissaan siitä, että osassa ehdotuksia sisäpihan kulkuyhteyksiä ollaan vähentämässä. Mitä useampaa reittiä pihalle pääsee, sitä enemmän se houkuttelee leikkimään pihalla myös iltaisin ja vähentää häiriökäyttäytymistä, kun ohikulkijat näkevät pihalle paremmin. Ehdotuksessa 2 (“Meren lainehtiessa”) pihalle pääsee myös Meri-Rastilan torin suunnasta, mitä pidämme hyvänä.

Leikkipuistorakennuksen tulisi olla erillinen ja sijaita lähellä tulevaa uutta leikkipuistoa

Asukasliikettä huolettaa uuden leikkipuistorakennuksen sijainti. Missään ehdotuksessa leikkipuistorakennus ei ole lähellä itse leikkipuistoa, mitä pidämme merkittävänä huononnuksena nykytilaan, jossa leikkipuistorakennus sijaitsee leikkipuiston keskellä. Esitämme, että nykyinen leikkipuistorakennus korjataan, jotta leikkipuistotoiminta olisi käynnissä myös uudistuksen ajan ja käynnistyisi pikimmiten monen vuoden tauon jälkeen, ja että vanha tai uusi leikkipuistorakennus sijoittuu uudistuvassa leikkipuistossa lasten leikkipuistotoimintojen välittömään yhteyteen. Kannatamme, että leikkipuistorakennus on oma erillinen rakennuksensa, jotta käyttäjät hahmottavat sen funktion paremmin.

Asukasliike pitää välttämättömänä, että monitoimitalon ja leikkipuiston uudistussuunnitelmat suunniteltaisiin yhteensopiviksi.

Arkkitehtuurikilpailun aineistojen tulisi olla saavutettavampia

Lisäksi asukasliike huomauttaa, että arkkitehtuurikilpailun finalisteja esittelevät aineistot eivät ole täysin saavutettavia. Aineistoon tutustuminen ja siten finalistien kommentointiin osallistuminen ei ole toteutunut yhdenvertaisesti.

Pro Meri-Rastila kiittää kaupunkia arkkitehtuurikilpailun järjestämisestä

Meri-Rastilan uudistuva maamerkki, Meri-Rastilan monitoimitalo on saanut arvoistaan huomiota kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun ansiosta. Kaupungin lisäksi kiitämme kilpailuun suurella joukolla osallistuneita arkkitehtejä sekä kilpailuraadin jäseniä. 

Lue lisää arkkitehtuurikilpailusta

Viisi finalistia kilpailee Meri-​Rastilan monitoimitalon suunnittelusta (Helsingin kaupunki 30.9.2024)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti