6. marraskuuta 2013

Meri-Rastilan osayleiskaavaehdotus lautakunnassa 5.11.2013

Meri-Rastila, syksy 2013. Kuva Olli Vento.
Meri-Rastilan osayleiskaavaehdotus hyväksyttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa äänin 5 - 4. Ehdotuksen puolesta ja siis metsäalueen säilyttämistä vastaan äänestivät Kokoomuksen edustajat Hennariikka AnderssonMatti Niiranen ja Risto Rautava sekä Tom Packalén (PS) ja Heta Välimäki (SD).

Metsäkokonaisuuden säilyttämisen puolesta äänestivät Vihreiden Elina Moisio ja Osmo Soininvaara sekä vuoden 2012 kunnallisvaaleissa Meri-Rastilan äänikuningattareksi ja -kuninkaaksi nousseet Eija Loukoila (vas.) ja Jape Lovén (SD). Kiitokset heille.

Moisiota ja Soininvaaraa haluan vielä erikseen kiittää siitä, että he ovat blogeissaan tarjonneet mahdollisuuden keskustella aiheesta. Politiikan avoimuus lisääntyisi, jos käytäntö leviäisi myös muihin puolueisiin.

Syihin, joiden vuoksi viisi lautakunnan jäsentä äänesti osayleiskaavaehdotuksen etenemisen puolesta, on vaikea pureutua, sillä ne eivät ole näkyviä. Asuntopulaan vetoaminen on huono peruste, koska vaihtoehtossuunnitelma olisi tuottanut saman määrän asuntoja paitsi nopeammin myös varmemmin.

Väite länsirannan metsään suunniteltujen asuntojen suuremmasta houkuttavuudesta OURCity-asuntoihin verrattuna ontuu sekin. Juuri luonnon läheisyys on useimmille syy asua Meri-Rastilassa. Jos osayleiskaava jossain vaiheessa sattuisi läpäisemään koko päätös- ja mahdollisen valitusprosessin, on vaikea kuvitella, miksi asunnot, joiden vuoksi niin poliittista kuin virkamiesmoraaliakin on venytetty äärimmilleen, olisivat erityisen haluttuja.

Todelliset syyt äänestyskäyttäytymiseen löytyvätkin siitä, mitä on tapahtunut ja tapahtuu kulisseissa. Osaan poliitikoista on ollut mahdotonta saada kontaktia. Päätös on ollut ennalta tehty ja siinä pysyminen on ollut helpompaa asioihin tutustumatta.

Kuvaavaa on, että viime viikolla asiasta huolestunut tutkija otti minuun yhteyttä ja ihmetteli, onkohan hänen viestinsä lautakuntalaisille mennyt perille, kun yhtään vastausta ei ollut tullut. Kerroin tämän olevan tavallista. "Aivan uskomatonta arroganssia," hän totesi.

Äänestyksen jälkeen julkisuuteen on tihkunut Meri-Rastilan asukkaita ilkkuvia kokoomuslaisten kommentteja. Kommenttien kirjoittajat taitavat poiketa kokoomusnuorista vain ikänsä ja asemansa perusteella.

Demarileirissä taitaa olla hiljaisempaa. Vaikka Meri-Rastilassa itsekin asuva Jape Lovén sai asettua puolustamaan metsää, ratkaisi SDP:n toinen edustaja Heta Välimäki käytännössä äänestyksen. Sen, ettei ratkaisu tapahtunut puolueen arvoihin vaan valtapolitiikkaan liittyviin syihin perustuen, täytyy sattua demareihin itseensäkin.

Teksti: Hanna-Leena Ylinen



8 kommenttia:

  1. Pieneen demariin sattuu kun Penttilän piiska viuhuu. Jape on sentään iso mies..!

    VastaaPoista
  2. Kiinnostavaa seurata, kuinka paljon löytyy poliitikkoja, jotka ovat tavallisten ihmisten hyvinvoinnin puolella.

    VastaaPoista
  3. Jos asiaperusteilla mennään, metsä säästyy.

    Jos maltetaan kuunnella ja katsoa ympärille, arvokas ulkoilumetsä pelastuu.

    Jos uskalletaan mennä tunteella, metsä saa tilaisuuden silloinkin.

    VastaaPoista
  4. Voisiko sitä maankäyttöä tehostaa, että hyvinvoinnillekin jäisi tilaa. Eivätkö päättäjät todellakaan näe ulkoilumetsän arvoa? Pitäisi nähdä.

    VastaaPoista
  5. Käsitin, että viime vuoden vaaleissa Vuosaaren perussuomalaisten teema oli, ettei Meri-Rastilan metsään rakennettaisi. Eikö heidän olisi pitänyt tehdä tämä selväksi Packalenille? Nyt vaalilupaus näyttää aika tyhjältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Packalen itse mainosti itseään reiluna ja oikeudenmukaisena. Mitä reilua on tehdä diili Kokoomuksen kanssa. Rautavan sivulla Packalen kehuu tätä.

      Poista
  6. Miksi kaupunki on olemassa? Ennen se oli kaupungin asukkaita varten.

    VastaaPoista
  7. Ulkoilupuistojen arvo vain kasvaa tulevaisuudessa.

    VastaaPoista